Natuurlijk Verbinden

'NATUURLIJK VERBINDEN' VAN HET GROENONTWIKKELFONDS (Laatste update: augustus 2016)

('verkennend' project)


Omschrijving project

Het Groen Ontwikkelfonds Brabant heeft als doel het realiseren van het Natuurnetwerk Brabant (voorheen EHS en EVZ). Uitdaging van het verkennend project 'natuurlijk verbinden' is de kaart van het Natuurnetwerk Brabant te leggen op de stedelijke kaart en te bezien waar 'win-win' situaties gecreëerd kunnen worden door de ecologische opgave (biodiversiteit en robuust natuurnetwerk) te combineren met de ecologische en ruimtelijk-economische opgaven van de steden.
Kansen liggen er in:
- de verbinding van steden met hun ommeland;
- de verbinding van de natuuropgave met een economische toplocatie;
- de ruimtelijke structuur van het stedelijke netwerk in zijn totaliteit;
- verbeteren van de biodiversiteit in de steden.

Met het 'natuurlijk verbinden' kan het Groen Ontwikkelfonds Brabant een bijdrage leveren aan integrale gebiedsopgaven. Ook de combinatie met de blauwe wateropgaven is kansrijk.


Ambitie om te komen tot

- Versterken van de verbinding tussen de steden en hun ommeland / Mozaïek Brabant t.b.v. het versterken van de aantrekkelijkheid van Brabant.


Waarom staat dit project op de Werkagenda BrabantStad?

De B5-steden hebben grote "natuurlijke" ambities. Deze ambities liggen deels binnen het huidige natuurnetwerk en deels buiten de huidige grenzen. Door in BrabantStad-verband samen op te trekken kan er hand in hand worden gewerkt aan de robuustheid van zowel het stedelijk als het natuurnetwerk in Brabant. Hiermee kan ook een goede bijdrage worden geleverd aan het aantrekkelijk vestigingsklimaat van Brabant(Stad). Bovendien zijn de Brabantse steden krachtige partijen, die garant kunnen en willen staan voor de uitvoering. Dit brengt de ambitie van het Groen Ontwikkelfonds Brabant, realisatie van het natuurnetwerk Brabant in 2017, dichterbij.


Meer informatie

Programmabureau BrabantStad
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch

Brabantlaan 1
5216 TV 's-Hertogenbosch

T (073) 680 83 10
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.