Logistieke Agenda Brabant (LAB)

Noord-Brabant is een belangrijke logistieke regio, gelegen tussen wereldhavens Antwerpen en Rotterdam. Deze ligging maakt Brabant interessant voor de logistieke sector zelf. Denk aan overslag, assemblage en doorvoer van en naar het Europese achterland. Daarnaast is Brabant een sterke productieregio, die een goede logistiek nodig heeft voor de toevoer van grondstoffen en het transport van eindproducten. Redenen om onze logistiek als topsector te benoemen!

Logistieke Agenda Brabant
BrabantStad wil deze toppositie verder versterken. Met ondernemers, overheden en kennisinstellingen hebben we in kaart gebracht wat er al gebeurt voor de logistiek. Gekeken is hoe we samen nog meer effect kunnen sorteren. Én wat er aanvullend nodig is aan acties om de Brabantse logistiek een extra boost te geven. Het resultaat is de Logistieke Agenda Brabant (LAB).

In de LAB zijn 25 acties benoemd, verdeeld over 4 programmalijnen:

  • Arbeidsmarkt & Onderwijs
  • Kennis & Innovatie
  • New Business
  • Infrastructuur & Ruimte


Relatie met Brabantse Strategische Visie Goederenvervoer
De Logistieke Agenda is een koepeldocument, waarin niet noodzakelijk nieuw beleid is geformuleerd, maar waarin in eerste instantie bestaand beleid (Europees, nationaal, provinciaal, regionaal) is geïnventariseerd. Op basis daarvan zijn de 25 meest prioritaire acties geselecteerd. Het merendeel van deze acties is ook niet nieuw, maar komt uit bestaand beleid (waaronder de Brabantse Strategische Visie Goederenvervoer).

Nieuw is wel dat voor de sector logistiek een brede, integrale agenda is opgesteld, samen met de BrabantStad-partners, de sector en regionale samenwerkingsverbanden. En uiteraard is sprake van een actualisatie, bijvoorbeeld in relatie tot het gewijzigde Rijksbeleid (het topsectorenbeleid bestond 5 jaar geleden nog niet).


Meer weten over de Logistieke Agenda Brabant?

Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bekijk onderstaande downloads.

Managementsamenvatting Logistieke Agenda Brabant (pfd)
Logistieke Agenda Brabant (pdf)

Verbinden economische topsectoren

Foto biobased economy 244-90

In BrabantStad komen verschillend topclusters bijeen, werken samen en leggen verbindingen.

Versterken kennisinfrastructuur

Foto green chemistry campus 244-90

BrabantStad als aantrekkelijke vestigingslocatie voor innovatieve startende en groeiende bedrijven. 

LAB Logistieke Agenda Brabant

Foto containeroverslag den bosch 244-90

Met de Logistieke Agenda Brabant (LAB) versterken we samen de logistiek als economische topsector.