BrabantStad in de lead op New Mobility Services initiatief in Europa

Op 11 en 12 oktober 2017 vervulde BrabantStad op meerdere fronten een prominente rol in de European Innovation Partnership on Smart Cities and Communities. (EIP SCC). Zo’n EIP is een relatief nieuw concept van de Europese Commissie om samen met duizenden stakeholders in Europa te werken aan maatschappelijke transities zoals in Smart Cities. 

Vanwege de grote ambities en concrete acties van Brabant op het gebied van slimme en groene mobiliteit heeft het directoraat DG MOVE van de Europese Commissie aan Brabant gevraagd nieuw leven in te blazen en leiding te geven aan het zogenaamde New Mobility Services Initiatief dat onderdeel is van het Action Cluster Sustainable Urban Mobility. Dat is een prestigieuze kans voor Brabant die perfect aansluit bij de strategie en ambities om te komen tot opschaling van automated, connected, electric & shared mobility.

BrabantStad in de lead foto 3

Europees Commissaris van Transport Violeta Bulc met vurig pleidooi aan smart cities te werken aan transitie naar elektrisch, zelfrijdend en shared transport


Programma's als SmartwayZ.nl, MobilitymoveZ.nl en de ambities op het gebied van OV vernieuwing, Mobility as a Service, elektrisch vervoer, fietsinnovaties en smart logistics dragen allemaal bij aan een leefbaar, schoon, welvarend BrabantStad waarin het makkelijk is van a naar b te komen. De moonshot in Brabant en Europa bestaat uit het realiseren van nieuwe mobiliteitsdiensten in onze steden gebruik makend van nieuwe technologie zoals zelfrijdende, elektrische en gedeelde voertuigen en diensten.

BrabantStad in de lead foto 2

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven deelnemer aan Europees panel namens BrabantStad

 

Tijdens de General Assembly van deze EIP SCC mocht burgemeester John Jorritsma namens BrabantStad in het panel zitten over nieuwe mobiliteit met onder meer Europees Commissaris Violeta Bulc van Transport. Met enthousiasme en veel voorbeelden uit de praktijk wist Jorritsma over het voetlicht te brengen hoe in Brabant al concreet gewerkt wordt aan het realiseren van andere, betere, slimmere en schonere mobiliteit. En belangrijker nog hoe er gewerkt wordt aan learning by doing op tal van terreinen zoals met elektrische bussen en het vormgeven van het real life test bed tussen Helmond, Eindhoven en Tilburg.

Op andere momenten tijdens de General Assembly vonden ambtelijke presentaties en sessies plaats om met Europese experts en stakeholders te sparren over de inhoudelijke afbakening van het New Mobility Services dat Brabant gaat trekken. Komende jaren wordt dit verder vormgegeven. Hierbij wordt met vele tientallen stakeholders uit industrie, research, smart cities, Europese Commissie en eindgebruikers gewerkt aan de daadwerkelijke uitrol van nieuwe mobiliteitsdiensten in een stedelijke context. Van theorie naar praktijk in een proces van learning by doing.

BrabantStad in de lead foto 4

Panel met breed scala aan stakeholders in opgave duurzame stedelijke mobiliteit

 

Voor meer informatie: Edwin Mermans, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .