Eindhoven |  Brabant Criminaliteit 

De bestrijding van de ondermijnende criminaliteit in Brabant is bepaald geen fluitje van een cent. De overheidsinstanties bundelen al tien jaar hun krachten, maar het karwei is nog lang niet geklaard, beseft de Eindhovense burgemeester Jorritsma.

 

De Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland is tevreden met nieuwe wettelijke bevoegdheden om (overheids) diensten beter te laten samenwerken bij de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. ,,Maar we zijn er nog lang niet”, stelt medevoorzitter John Jorritsma bij de presentatie van het jaarverslag 2019.

 

De Eindhovense burgemeester is bijvoorbeeld blij met het wetsvoorstel waarmee minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de haperende informatie uitwisseling tussen de diensten wil verbeteren: ,,Een flinke stap voorwaarts bij de toepassing van de Wet Bibob.’ Deze wet maakt het gemeenten mogelijk om bijvoorbeeld winkel- en horecavergunningen te weigeren aan criminele ondernemers.

 

Probleem is volgens Jorritsma dat gemeenten gegevens uit de tijdrovende Bibob-onderzoeken niet mogen uitwisselen. ,,Het gevolg is dat criminelen nu shoppen langs gemeenten, op zoek naar een mogelijkheid om hun geld wit te wassen. Lukt het bij de ene niet, dan misschien bij de andere. Dat is toch absurd.’ Door de nieuwe wet mogen burgemeesters elkaar straks tippen over foute ondernemers zonder dat ze hun geheimhoudingsplicht of privacywetgeving schenden.

 

De Taskforce-RIEC ziet de Wet Bibob als een belangrijk wapen tegen witwassen en vermenging van de onderwereld in de bovenwereld. In Breda weigert de gemeente nu bijvoorbeeld medewerking aan bouwprojecten van vastgoedman Marcel van Hooijdonk vanwege twijfels over diens integriteit. En de gemeente Tilburg wil de vergunning intrekken voor twee coffeeshops van The Grass Company, van voormalig coffeeshophouder Johan van Laarhoven.

 

Toch zijn er bij de politie ook twijfels over de ‘scherpte’ van het instrument. Vorig jaar liepen in Brabant en Zeeland 1904 Bibob-zaken. Daarbij werden 26 vergunningen geweigerd en trokken aanvragers zelf 77 verzoeken terug. Gemeenten trokken vijf bestaande vergunningen in. Het jaarverslag van de Taskforce-RIEC meldt verder 325 integrale onderzoeken naar onder meer drugscriminaliteit en witwassen, de sluiting van 423 drugspanden, tientallen (bedrijfs) controles, en talrijke zogeheten veegweken op basis van MMA-tips, plus diverse grote zaken zoals Operatie Alfa, het strafonderzoek naar de wapen- en drugshandel van Martien R. en zijn Osse woonwagenfamilie

 

Tempo

De Taskforce-RIEC stopt al zo’n tien jaar veel energie in de samenwerking tussen overheidspartners. En dat karwei is nog niet af, beaamt Jorritsma. Dat tempo levert de organisatie kritiek op van bestuurders en organisaties die vooral meer concrete resultaten willen zien in de strijd tegen de criminaliteit. ,,Er zijn critici’, zegt de regioburgemeester, ,,die vragen: waarom duurt het zo lang? Maar je werkt met organisaties die allemaal eigen bevoegdheden, structuren en culturen kennen. Als je die in een keten verbindt, kom je veel juridische obstakels tegen. Juist de laatste stappen zijn heikel en ingewikkeld.’

 

Directeur Taskforce-RIEC Ad van Mierlo ‘snapt het ongeduld’: ,,Criminelen hebben die obstakels niet. Maar wij moeten ons aan democratische regels houden, dat onderscheid moet ook blijven. Er is heel vaak nieuwe afstemming nodig of nieuwe wetten.’

 

,,De ene partner schakelt sneller dan de andere’, vult Jorritsma aan. ,,Neem de Belastingdienst. Die kan alleen veel sneller acteren dan in een keten. Toch doen ze mee.’

 

Van Mierlo verzekert dat veel uitvoerders – met name bij politie en justitie – staan te trappelen: Ik hoor vaak: “laten we het alvast maar gaan doen.” Die dadendrang is Jorritsma evenmin vreemd: “We zoeken de randen op. Als goed katholiek vraag ik liever vergiffenis dan toestemming.”

 

Afgezet tegen de meeste andere regio’s in Nederland ligt de samenwerking in Zeeland en Brabant op stoom, vindt de burgemeester: ,,Ik geef het een 9 op een schaal van 1 op 10.” Van Mierlo: “We zijn de rest van Nederland ver vooruit. Overal waar ik kom, kijken ze jaloers naar Brabant en Zeeland.”

 

Toch staan niet alle Brabantse gemeenten te trappelen om vanaf volgend jaar, als het ministerie de financiering van de Taskforce na tien jaar stopt, mee te gaan betalen aan de organisatie. Van Mierlo: ,,Als je in een regio zit waar een paar jaar geen grote acties zijn geweest, denk je misschien: moeten wij wel meebetalen? Maar ook in dorpen wonen bijvoorbeeld criminele families. De dynamiek en complexiteit van de aanpak zijn enorm, daarom zijn we overal nodig.”

 

Jorritsma: “Ondermijning zit overal: in de steden én op het platteland. Het gaat ook om solidariteit. Dat geloof moet je hebben.”

 

Het gevolg is dat criminelen shoppen langs gemeenten (-John Jorritsma, burgemeester)

 

Bron: Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN /de Stem

Related Posts
Recent